VEELGESTELDE VRAGEN

WAAROM KIEZEN VOOR EEN SPANPLAFOND OF -WAND?

VEELGESTELDE VRAGEN

lijn_helixe

Bekijk hieronder het antwoord op veelgestelde vragen over spanplafonds-wanden en plafondverlichting. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Bekijk hieronder het antwoord op veelgestelde vragen over spanplafonds-wanden en plafondverlichting. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Gourmet en fondue vormen geen enkel probleem voor een pvc spanplafond. Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken over eventuele vetvlekken of een blijvende geur.

In een polyester spanplafond, daarentegen, kan de geur wel langer blijven hangen. Ben je zo’n fan van gourmet of fondue dat je het regelmatig thuis doet? Dan kunnen daar wel sporen van optreden in een polyester spanplafond.  

Over brandveiligheid hoef je je ook niet te verontrusten. Alle spanplafonds die wij plaatsen (zowel pvc als polyester met PU-coating), hebben een B-s1-d0 classificatie. Dat betekent dat je plafond heel moeilijk brandbaar is en dat het brandoverslag tegengaat.

Afhankelijk van het profiel, de ondergrond en de verlichting kunnen wij al op 5 mm van het bestaande plafond een polyester spanplafond plaatsen. Voor een pvc spanplafond geldt een marge van 17 mm met een zichtbaar profiel. Met een verdoken profiel hebben we minstens 26 mm nodig. Spots vragen meestal 6-7 cm ruimte.

Wij kunnen inderdaad ook een schuin plafond bekleden met een spanplafond. Sterker nog, wij kunnen met een onzichtbaar profiel (een rappelharpoen) de overgang maken van een horizontaal naar een schuin gedeelte. Denk hierbij aan kamers onder een schuin dak.

Dat kan zeker: luster, lichtpunt, bestaande spots…. Ze worden eerst aan een technische keuring onderworpen zodat we zeker weten dat ze geschikt zijn om ingewerkt te worden in het spanplafond. Indien dit geen probleem is kunnen we ze perfect integreren.

Ja, wij kunnen door middel van een spanplafond (al dan niet micro-geperforeerd) en een akoestische demping (isolatie) de geluidskwaliteit binnen de ruimte verbeteren. Indien dit probleem wat complexer is dan kunnen wij ons laten adviseren door een akoestische expert.

Een pvc spanplafond is antistatisch, niet-poreus en heeft ook geen wafelstructuur. Er kan dus geen stof of ander vuil in het materiaal dringen. Voor de meeste vervuiling volstaat een simpel afwasmiddel (ontvetter) en wat water. Indien gewenst kan je bij ons het adres van een schoonmaakfirma opvragen die ervaring heeft in het reinigen van spanplafonds.

Voor een polyester spanplafond is dat niet het geval, aangezien deze een geweven structuur heeft. Daarom raden wij af om die met afwasmiddel of andere producten schoon te maken. Indien het echt nodig is, kan je met een licht vochtige doek het polyester spanplafond schoonmaken.

Ook in vochtige ruimtes zoals badkamers en zwembaden kan een pvc-spanplafond worden geplaatst. Deze neemt de temperatuur aan van de omgeving en vermijdt zo dat er condens en schimmel op wordt gevormd.

Absoluut! In tegenstelling tot wat er al eens wordt beweerd bevatten pvc-spanplafonds geen weekmakers. De overheid heeft alle producten voor de afwerking binnenshuis aan een strenge controle onderworpen en alle afwerkingsproducten dienen aan de REACH-wetgeving te voldoen (Europese wetgeving). Zo ook de spanplafonds die wij plaatsen. Het A+ label staat er bovendien garant voor dat er geen schadelijke stoffen door het spanplafond worden afgegeven.

Indien er genoeg ruimte is én het bestaand vals plafond in goeie staat is, dan kan het bestaand vals plafond worden behouden. Dit vermijdt stof, vuiligheid en veel werk. Moet het toch worden afgebroken? Dan nemen wij dit voor onze rekening.

Een spanplafond is vormherstellend. Maak je er een deuk in met een stomp voorwerp of door het ontkurken van een fles champagne, dan zal de vervorming er vanzelf uittrekken. Zit er toch een scheur in je plafond? Dan kan deze in sommige gevallen deels of volledig worden hersteld, afhankelijk van de positie en de ernst van de beschadiging.

Wij plaatsen al meer dan 25 jaar spanplafonds en -wanden van zeer gereputeerde Europese fabrikanten. Zo installeren wij spanwanden van het Duitse merk Iraci en spanplafonds van het Poolse merk DPS. We dragen jouw tevredenheid daarbij hoog in ons vaandel. Zelfs al zou er zich een probleem voordoen tijdens de installatie, dan zorgen wij voor een snelle en vlotte afhandeling hiervan. De service na verkoop, oftewel tijdens en na de plaatsing, is dan ook heel belangrijk voor ons. Wij laten klanten nooit in de steek, al gaat het over een simpel defect lampje. Op ons kan je rekenen!

De volledige plaatsing van een spanplafond komt qua prijs ongeveer overeen met een volledig afgewerkt en geplaatst gipsplaten plafond (dus inclusief schilderen). Een gipsplaten plafond dien je echter wel periodiek te schilderen en eventueel te herstellen indien er zich barsten vormen tussen de platen. Dit kost extra geld. Een spanplafond was je daarentegen eenvoudig af.

Een pvc spanplafond kan niet worden beschadigd door water. Sterker nog, stel dat er door een waterlek water in jouw spanplafond terecht komt, dan kunnen wij je plafond losmaken, het water eruit halen en nadien het doek terug opspannen. Een spanplafond is met andere woorden volledig demonteerbaar. De vervorming door het gewicht van het water trekt er vanzelf weer uit! 

Voor een polyester spanfplafond geldt dit niet. Daarom zijn deze ook niet bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes. Wanneer hier water op komt, zal je kringen zien verschijnen en dien je een nieuw spanplafond te laten monteren. 

Nee, dit zijn 2 verschillende materialen. Krimpfolie krimpt wanneer het wordt verwarmd. Een spanplafond wordt verwarmd om het soepeler te maken en om het zo makkelijker te kunnen spannen.

Gedaan met de fabeltjes en de wilde verhalen hierover. Een spanplafond blijft perfect gespannen hangen, ongeacht de temperatuur of temperatuurschommelingen. Dit zowel in de winter als in de zomer. Uiteraard moeten we wel tijdens het plaatsen opletten met bepaalde hittebronnen (zoals uitblaasroosters van een haard die vlak onder het spanplafond komen te zitten of met enkelwandige kachelbuizen die gloeiend heet kunnen worden).

Om een pvc spanplafond te plaatsen wordt er inderdaad met een warmtekanon verwarmd tot maximaal 40-45°. Het gaat hier echter over droge lucht. Parket, laminaat en kasten zullen hierdoor geen enkele schade oplopen. Je interieur is dus veilig.

Het spanplafond is antistatisch en trekt dus geen stof aan. Bovendien is het niet-poreus zodat er geen vuil in het materiaal kan dringen wat het onderhoud dus vergemakkelijkt.

Als installatiebedrijf zijn wij verplicht om 10 jaar garantie te geven op de plaatsing. Een pvc spanplafond krijgt in totaal 15 jaar waarborg op spanning en kleur. Op thermische verbindingen krijg je van de fabrikant 10 jaar en van ons nog eens 5 jaar extra waarborg.

Een door specialisten geïnstalleerd spanplafond kan niet gaan doorhangen op termijn. Indien er een probleem is met de spanning dan is dit te wijten aan een verkeerde opmeting of aan de productie, maar dan valt dit direct op en niet pas op termijn.

Absoluut! Wij krijgen per maand verschillende aanvragen van klanten om het pvc spanplafond deels of volledig te demonteren. Dit kan zijn vanwege: 

  • een waterlek;
  • iets dat op het plafond is gevallen;
  • het bijtrekken van een kabel;
  • het toevoegen van verlichting; 
  • andere werken die moeten gebeuren. 

In dat soort situaties is het erg handig dat we het pvc spanplafond kunnen wegnemen en nadien weer perfect kunnen terugplaatsen.

Meer inspiratie nodig?

Wil je graag je woning of kantoor een unieke uitstraling geven? Laat je dan verleiden door de spanplafonds of -wanden die wij plaatsen. Download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën!

Helixe_E-book Sep2022_Mock-up

VIND EEN TOONZAAL BIJ JOU IN DE BUURT