BLIJF OP DE HOOGTE

Het laatste nieuws en de meest interessante weetjes

lijn_helixe

De verschillende soorten plafonds

Heeft het plafond van jouw woonkamer dringend opfrissing nodig? Of is er een andere ruimte waar het plafond nodig aan vervanging toe is? Er zijn tal van mogelijkheden om je plafond te renoveren. Maar welk materiaal is nu geschikt voor jouw woning of kantoor? Wij lijsten hieronder de verschillende soorten plafonds op, alsook hun voor- en nadelen.

1. Gipsplaten

Gipsplaten zijn waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal om een plafond af te werken of te renoveren. Het is dan ook een goedkoop materiaal, maar de plaatsing is niet altijd eenvoudig. Gipsplaten vragen ook wat afwerking, aangezien ze nog uitgepleisterd en geschilderd moeten worden. Je kan gips wel makkelijk gebruiken om niveauverschillen te creëren en verlichting in te bouwen. Gipsplaten kunnen echter altijd barsten en je moet deze altijd blijven schilderen.

soorten plafonds

2. Kurk

Ook kurk wordt meer en meer gebruikt voor plafonds. Het is een warm en milieuvriendelijk materiaal, en heeft ook een geluidsabsorberende functie. Het grote nadeel: kurk maakt een ruimte al snel druk, waardoor je een benauwd gevoel kan krijgen.

3. Spanplafond

Een spanplafond is een kunstdoek uit pvc dat door middel van warmte strak wordt opgespannen in onzichtbare profielen op het plafond of aan de muren. Het wordt onder je bestaande plafond geplaatst, waardoor er dus geen kap- of breekwerken nodig zijn. Een spanplafond heeft tal van voordelen ten opzichte van andere plafonds:

  • kan perfect op maat worden gemaakt;
  • te bedrukken met een afbeelding naar wens;
  • strak en egaal resultaat voor die extra touch in jouw ruimte;
  • perfecte inwerking van verlichting en luidsprekers;
  • eenvoudig te onderhouden;
  • kan volledig worden gedemonteerd.

Heeft je ruimte een slechte akoestiek? Dan kan er zelfs een akoestisch spanplafond worden geplaatst.

soorten plafonds

4. MDF

MDF is nog niet helemaal ingeburgerd als plafondmateriaal. Een plafond uit MDF heeft namelijk een ietwat speciale look, dus is niet voor iedereen de beste oplossing. Het is echter een goedkoop materiaal dat beschikbaar is in verschillende soorten, kleuren, designs en afwerkingen.

5. Aluminium

Aluminium wordt gebruikt om een bestaand plafond af te werken. Dat doe je met lamellen of aluminium panelen die in een draagstructuur worden geplaatst. Aluminium is een plafondafwerking die vooral in kantoren en commerciële ruimtes populair is.

soorten plafonds

6. Beton

Beton is een veelvoorkomend materiaal in nieuwbouw en recentere woningen. Het wordt vooral gebruikt door mensen die van een industriële look houden, of simpelweg als “voorlopige oplossing” tot er ruimte en budget is voor een beter alternatief. Beton is bovendien poreus, waardoor vlekken moeilijk te verwijderen zijn.

Zoveel soorten plafonds… Welk past nu bij jou?

De juiste keuze voor jouw nieuwe plafond hangt uiteraard af van jouw wensen, situatie en budget. Maar als je het ons vraagt, steekt een spanplafond er ver bovenuit. De mogelijkheden van een spanplafond zijn eindeloos, en zo ook de voordelen.

Wil jij een spanplafond laten plaatsen? Vertrouw dan op Helixe. Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring in het plaatsen van spanplafonds, en nemen ook graag jouw plafond onder handen. Meer informatie? Neem gerust contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen je graag verder!

Meer inspiratie nodig?

Wil je graag je woning of kantoor een unieke uitstraling geven? Laat je dan verleiden door de spanplafonds of -wanden die wij plaatsen. Download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën!

Mockup-inspiratiebrochure-Helixe

VIND EEN TOONZAAL BIJ JOU IN DE BUURT