BLIJF OP DE HOOGTE

Het laatste nieuws en de meest interessante weetjes

lijn_helixe

Wat is het verschil tussen een pvc en polyester spanplafond?

Het plaatsen van spanplafonds is al enige tijd aan een stevige opmars bezig. Dat is logisch, want je hebt in een handomdraai een compleet nieuw plafond dat er strak en modern uitziet. Als je beslist om een spanplafond te laten plaatsen, kan je kiezen uit twee soorten materialen, namelijk pvc of polyester. In deze blog kom je alles te weten over de belangrijkste verschillen.

Een warm of koud spanplafond plaatsen

Een pvc spanplafond noemen we ook wel een ‘warm spanplafond’. Die naam is een verwijzing naar de manier waarop dit plafond wordt aangebracht. Het doek, dat op maat maar ongeveer 10% kleiner wordt gemaakt, wordt namelijk opgespannen met behulp van warmte (40-45°C). Op deze manier krijg je een mooi strak en egaal plafond. Een spanplafond van polyester wordt bij een normale temperatuur geplaatst en handmatig opgespannen. Hier komt dus geen warmte aan te pas en daarom noemen we dat ook wel een ‘koud spanplafond’.

Verschil pvc en polyester spanplafonds

De verschillen tussen pvc en polyester

Naast de manier van plaatsen zijn er nog een aantal andere verschillen. Zo is een pvc spanplafond volledig demonteerbaar, herplaatsbaar én heeft het een zogenoemd vormgeheugen. Lekt er bijvoorbeeld veel water op en ontstaat er vervorming door het gewicht, dan is het alleen nodig om het water weg te halen. De vorm van het plafond herstelt zich vanzelf.

Een polyester spanplafond heeft in tegenstelling tot een pvc plafond een wafelstructuur en is daardoor minder makkelijk schoon te maken. Wel trekt kleur beter in het doek door dat het een ‘textieldoek is’ en krijg je een nog mooiere bedrukking als je voor een bedrukt spanplafond of -wand zou gaan. Een polyester plafond is dan ook in vele kleuren beschikbaar. Verder is het een goede optie om te gebruiken als akoestisch plafond, aangezien het van natuurlijke perforaties is voorzien. Een PVC-spanplafond kan dezelfde akoestische eigenschappen voorleggen wanneer het microgeperforeerd wordt.

Een pvc spanplafond kan vanaf 1,7 cm onder een bestaande plafond worden geplaatst, terwijl dit bij een polyester spanplafond al kan vanaf 0,5 – 1 cm. De laatste is dus de ideale keuze wanneer er weinig ruimte is. Ten slotte geven we 10 jaar garantie op een polyester spanplafond en 15 jaar op een pvc spanplafond.

Meer informatie over spanplafonds en -wanden

Ben jij benieuwd welk type spanplafond in jouw situatie de beste keuze is? Neem dan contact met ons op of kom langs in één van onze toonzalen. Wij helpen je graag verder.

Meer inspiratie nodig?

Wil je graag je woning of kantoor een unieke uitstraling geven? Laat je dan verleiden door de spanplafonds of -wanden die wij plaatsen. Download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën!

Mockup-inspiratiebrochure-Helixe

VIND EEN TOONZAAL BIJ JOU IN DE BUURT