BLIJF OP DE HOOGTE

Het laatste nieuws en de meest interessante weetjes

lijn_helixe

Spanplafond of gyproc: welke is het meest geschikt?

Maar al te vaak wordt er bij het verlagen of renoveren van een plafond gedacht aan een gyproc plafond. Nochtans bestaat er een erg interessant alternatief: een spanplafond. Dit is een vals plafond van strak gespannen kunststofdoek dat op maat wordt gemaakt. Een spanplafond kan, net zoals gipsplaten, onder een bestaand plafond worden aangebracht. Maar hoe maak je de keuze tussen spanplafond of gyproc? Wel, gewoonweg door te kijken naar de voor- en nadelen.

Plaatsing van een vals plafond

Gyproc is een van de meest gebruikte materialen om een plafond af te werken. Logisch, aangezien het een goedkoop materiaal is. Maar de plaatsing is niet altijd eenvoudig. Gipsplaten bevestigen vergt heel wat tijd: eerst dient men een houten of metalen structuur aan te brengen waarop deze panelen worden geplaatst. Daarna worden de naden gepleisterd en nadien moet er nog geverfd worden. Over het inbouwen van spots en andere technieken hebben we het dan nog niet eens gehad. Hier heb je bovendien verschillende vakmensen voor nodig. Zo ben je toch al snel een paar dagen kwijt voordat alles compleet is geïnstalleerd.

Een spanplafond daarentegen wordt doorgaans in 1 dag geplaatst, inclusief spots. Daarbij ben je maar afhankelijk van 1 leverancier, deze zorgt immers voor zowel de installatie van het plafond als de technische afwerking. De plaatsing is bovendien stofvrij en de ruimte volledig leegmaken is daarbij zeker niet nodig. Dit is ook een reden die kan meetellen bij de keuze tussen spanplafond of gyproc.

Kosten en onderhoud

Vaak worden de kosten aangehaald als reden om een gyproc plafond te kiezen. Maar wat daarbij vergeten wordt is dat gipsplaten, als ze eenmaal geplaatst zijn, nog geverfd moeten worden. Ook dit kost geld. Een spanplafond heb je na het plaatsen geen omkijken meer naar. Bovendien geldt voor onderhoud hetzelfde. Een gyproc plafond dient na een tijdje opnieuw geverfd te worden, terwijl een spanplafond eenvoudig kan worden afgewassen met water en detergent.

Spanplafond of gyproc?

Naast bovenstaande redenen zijn er ook nog andere redenen om voor een spanplafond te kiezen. Zo is deze demonteerbaar, wat handig kan zijn als je verlichting wil bijplaatsen of de bekabeling wil aanpassen. Verder zijn ze perfect te plaatsen in vochtige ruimtes zoals bad- en douchekamers. Kortom, er zijn vele redenen om te kiezen voor een spanplafond.

Ben je na het lezen overtuigd geraakt van een spanplafond? Neem dan contact met ons op. Wij geven je graag meer informatie en/of een offerte op maat. Samen kijken we naar jouw specifieke situatie en bieden een oplossing gebaseerd op jouw wensen.

Meer inspiratie nodig?

Wil je graag je woning of kantoor een unieke uitstraling geven? Laat je dan verleiden door de spanplafonds of -wanden die wij plaatsen. Download eenvoudig en GRATIS onze brochure boordevol inspiratie en ideeën!

Mockup-inspiratiebrochure-Helixe

VIND EEN TOONZAAL BIJ JOU IN DE BUURT